logo
blog_img1

Miben különbözik a thai olajos masszázs a hagyományos thai masszázstól?

A masszázs a világ minden táján, ősidők óta alkalmazott természetes gyógyító módszer. Népszerűségének oka, hogy biztonságos, kellemes, nincsenek mellékhatásai, nem ártalmas az emberi szervezetre, sőt gyógyító, betegségmegelőző hatással bír.
 
A thai masszázs ismeretanyag az ősi Indiából került Thaiföldre vándor szerzetesek közvetítésével. Napjainkban az egyik legnépszerűbb masszázs fajta, amelynek napjainkra alapvetően két változata terjedt el: a hagyományos, száraz masszázs és a később kialakult olajos thai masszázs.
 

A klasszikus thai száraz masszázs

 
 • A hagyományos thai massage különlegessége, hogy a többi masszázstól eltérően a masszőrök nem elsősorban az izmokat stimulálják nyomással, dörzsöléssel, hanem a testszerte megtalálható akupresszúrás pontokra gyakorolnak nyomást egy speciálisan kifejlesztett, pontnyomásos technikával.
 • A masszázs ruhában történik, olaj használata nélkül.
 • Másfél-két órát is igénybe vehet, és egy meghatározott, rögzített koreográfia szerint zajlik: a lábujjaktól a fejtető irányába haladva minden testrészt átmozgatnak, megnyomkodnak. A nyújtógyakorlatoknak sem az izmok nyújtása az elsődleges célja, hanem az energiapontok ingerlése.
 • A hagyományos thai masszázs egy „aktív” tevékenység, amelynek során a masszőr különböző jogapozíciókhoz hasonlító helyzetekbe rendezi testünket. Elaludni közben nemigen lehet. A masszázs végén egy rendkívül erős energianövekedést és könnyedséget tapasztalhatunk.
 

Az thai olajmasszázs

 
 • Az olajos thai masszázs később alakult ki. Természetesen a hagyományos thai masszázsra épül, annak elemeivel dolgozik, olaj használatával. Tartalmaz egyfajta passzív jógát, akupresszúrát és természetesen a masszázs olajat. Ennél a típusnál is a tanítás által meghatározott akupresszúrás pontokon, energiamezőkön van a hangsúly. A test energiapontjait stimulálják, azonban a hatást különböző funkciójú illóolajokkal fokozzák.
 • További különbség, hogy nem szárazmasszázs, ezért csak levetkőzve alkalmazható.
 • A legtöbb európai ember gyengédebbnek, kellemesebbnek, pihentetőbbnek tartja, a mélyrelaxáció kialakulása miatt sokan el is alszanak közben.
 • Az eljárás során az egész testen dolgoznak, beleértve az ízületeket, gerincet, hasat, karokat és a lábakat. Itt is általában a lábfejtől a fej irányába haladva masszíroznak a gyengédebb fogásoktól a határozottabbig. A hagyományos thai masszázs bizonyos fogásai itt a csúszós bőr miatt nem alkalmazhatók.
 • A többnyire 60 perces masszázs általában tartalmaz fej-és arcmasszázst is, olaj nélkül.
 • A kezelést matracon vagy asztalon végzik szakképzett masszőrök.
 

Mit tesz hozzá az olaj?

 
 • A használt természetes olajok fokozzák a masszázs hatásait: mélyen behatolnak a testbe, elősegítik az ellazulást, nyugtatják az idegrendszert, valamint a bőrre és az ízületekre is jótékony hatással vannak: növelik az izmok és szalagok rugalmasságát, erősítik a csontokat, fokozzák az anyagcserét.
 • A természetes olajok segítik a méreganyagok távozását a sejtekből, javítva ezáltal például az érrendszer működést. De kifejezetten előnyös hatással vannak az izmokra és a nyirokrendszerre is, stimulálva az anyagcserét.
 • Ha illóolajat is használ a masszőr, az aromaterápia még egy extra faktort adhat a kezelésnek. A legjobb hatás érdekében jól tesszük, ha néhány óráig nem mossuk le magunkról a használt masszázsolajakat. Ezek nem hagynak olajos filmréteget a bőr felületén, úgyhogy nyugodtan magunkon hagyhatjuk egész nap vagy akár éjszakára is, hiszen az olaj a felszívódása után is dolgozik, hosszan kifejtve jótékony hatását.
 
Sok európai ember számára a hagyományos thai masszázs „aktivitása” nem felel meg a masszázsról alkotott elképzeléseiknek. Számukra az olajos thai masszázs lesz a megfelelő módszer, hiszen egyesíti a klasszikus iskola fogásait az olajos masszázs gyengédségével, kellemességével. Az olajos thai massage rendkívül kellemes, jótékony hatású, oldja a feszültséget, támogatja az immunrendszer hatékony működését és fokozza a bőr rugalmasságát is.
 
A mai rohanó világban Önnek sem ártana kicsit lelassulni, a gondokat legalább egy órára elengedni. Javasoljuk, hogy egészsége és a jobb közérzet érdekében kényeztesse magát legalább havonta egyszer egy olajos thai masszázs nyújtotta élvezettel!