logo
blog_img1

Masszázs Menü

A fejtetőtől a vállon át a talp pontokig: a tradicionális thai masszázstól a labmasszazsig

Bár a  tradicionális thai masszázs során a terapeuta a kliens egész testét megdolgozza, így érinti a vállat, a törzset, a végtagokat, a talp pontokat is, korántsem ez a típusú kezelés az egyetlen a választékban: a láb masszázs, a paros masszazs, a test masszázsok különböző formái is remek alternatívát jelenthetnek a pihenni, gyógyulni vágyók számára. A talp masszázs akkor kimondottan jó választás, ha az ún. talpmasszázs pontok (röviden: talp pontok) megdolgozása a cél, az aloe thai masszázs, akkor, ha Ön jobban kedveli a nedves, olajos masszázst, mint a száraz bőrön történőt. A páros masszázs vagyis páros massage akkor páratlan élmény, ha társunkkal együtt szeretnénk ellazulni, a négykezes masszázs pedig akkor, ha nem egy, hanem két terapeuta kezei közé vágynánk stb. Egyszóval a masszázs fajtak igen változatos képet mutatnak, ezért könnyű megtalálni az egyedi igényeknek leginkább megfelelő kezeléseket, masszázsfajtákat. Lássuk a választékot. Íme a menü és a legfinomabb fogások!

Tradicionális thai masszázs

Ez a típus a klasszikus masszázs fajtak legismertebb formája. A tradicionális iskola szellemiségének jegyében megvalósuló kezelés esetében az olajok és krémek a polcon maradnak, vagyis a foglalkozás száraz bőrön történik. A kliens a kezelés idején végig felöltözve marad, és a földön, egy matracon fekszik, majd a terápia során különböző jóga pozíciókat vesz fel. A terapeuta és az ügyfél között állandó testkontaktus van, azonban nem az izmok dögönyözésén, gyúrásán van elsősorban a hangsúly, hanem a testrészek nyújtásán, ide-oda forgatásán, a sen vonalak mentén a test bizonyos pontjaira – a kimondottan, de nem kizárólagosan a vállra, a végtagokra – koncentrált nyomás intenzitásának változtatásán. Ennek során a terapeuta nemcsak a kezét, hanem a lábát, lábfejét, térdét is használja, és különböző ujj-, hüvelykujj-, tenyér-, alkar-, lábfejnyomásokat fejt ki. A terápia magában foglalhatja a fület, az ujjak, vagy a lábujjak húzogatását, sőt akár a kliens hátán való járkálást is. A kezelés őshazájában a terapeuta sokszor, mint Hanuman hindu isten körbe is ugrálja a klienst. Bár Délkelet-Ázsiában nem ritka, hogy egy tucat embert dolgoz meg egyidőben a terapeuta, nyugaton, így nálunk is, az egy terapeuta-egy kliens, egy terapeuta-két kliens (páros masszázs), két terapeuta-egy kliens (négykezes masszázs) a leginkább bevett forma. 

A buddhista tanításokon alapuló metta (kb. szerető kedvesség) fogalma ezen típusú test masszázs szerves részét képezi, ugyanis az empatikus figyelem, az odaadás a gyakorlat hatékonyságának fontos összetevője.
Egy szó, mint száz, a masszazs fajtak ezen típusa az akupresszúra, a nyújtás (passzív jóga), az energetizálás és a meditáció kombinációja révén oldja a feszültséget, lazítja az izmokat, energiával tölti fel a testet, hogy egészséges, harmonikus egyensúlyba kerüljön a szervezet.

Olajos thai masszázs

Az olajos thai masszázs, más szóval aloe thai masszázs segítségével kiszabadulhat a mindennapok fogságából és kényeztetheti magát egy kis pihenéssel. A meleg illóolajok és a gyengéd test masszázs keveréke a stressz csökkentését és a test és a lélek harmonizálását eredményezi. Az olajos thai masszázs végén a stressztől megszabadulva energiát gyűjthet, hogy készen állhasson az új kihívásokra!
Az aloe thai masszázs terápia során növényi eredetű illóolajokat használ a terapeuta, melyek nedves, csúszós felületű bőrt eredményeznek. A meleg olaj segít felpuhítani az izmokat, és mély, relaxált állapotot idéz elő, miközben az olajokban lévő illékony anyagok belélegezve hanglatjavító hatást is kifejtenek.
Az olajos masszázs, mint a masszázsfajták legkedveltebb alternatív típusa a következő egészségügyi előnyökkel kecsegtet.
 • Csökkenti a szorongást
 • Javítja a hangulatot, energetizál
 • Gyorsítja a szervezet öngyító folyamatait, erősíti az immunrendszert
 • Enyhíti a fejfájásos tüneteket.
 • Fokozza a kognitív teljesítményt
Egy szó mint száz, az olajos masszázs remek választást jelent mindazok számára, akik az összes érzékszerve ható kezeléseket részesítik előnyben. Természetesen négykezes masszázs formában is elérhető.

Labmasszazs

A kézmasszázs mellett a labmasszazs a célzott masszazs fajtak egyik legkedveltebb típusa, mely csodálatosan ötvözi a wellnesst és a terápiát. A láb masszázs lényege, hogy a terapeuta a lábfej bizonyos pontjaira, reflexzónáira koncentrálva fejt ki váltakozó intenzitású nyomást. A láb masszírozása során a terapeuta a kezét, az ujjait, az ökleit és néha különböző mechanikus eszközöket - például lekerekített fapálcikákat – használ. A láb masszázs történhet olajjal, testápolóval, illetve ezek nélkül, szárazon is.  A lábmasszazs miközben lazító hatású, aktiválja a szervezet öngyógyító erejét is, és kellemes láb melegség érzést biztosít.
A láb masszírozása következő egészségügyi előnyöket biztosítja.
 • Javítja a keringést és a nyirokrendszer, az izmok, ízületek működését
 • Segít a relaxációban, oldja a stresszt, enyhíti a feszültséget
 • Erősíti az immunrendszert, méregtelenítő hatással rendelkezik
 • Javítja az alvás minőségét
 • Egészségesebbé teszi a lábakat, csökkenti a merevségüket, javítja az oxigénnel való ellátottságukat, enyhíti a test fájdalmait
 • Támogatja a különböző betegségekből, sérülésekből való felépülés folyamatát
Talp masszázs

A talp masszázs vagyis sole/foot massage (talp angolul: sole/foot) masszázsfajták azon típusa közé tartozik, amelyek talp pontjain keresztül fejti ki áldásos hatásaikat. Az egyik legnépszerűbb terápiának számít a szalonokban, azonban kevesen tudják, hogy valójában nem thai, hanem kínai eredetű, bár a Thaiföldön praktizáló terapeuták fejlesztették tovább és tették világszerte ismert és keresett eljárássá.

A talpmasszázs hatásai valóban lenyűgözők. Mivel a talp és a lábak viselik a test súlyának egészét, ezek a részek elkerülhetetlenül nagy terhelésnek vannak kitéve. A kezelés azonban nagy segítséget jelent az izmok, az ízületek, az inak rugalmasságának, terhelhetőségének elősegítésében. Emellett csökkenti a szorongást és lazítja a test többi részét is – a kínai masszázs hagyomány, amelyből ez a típusú kezelés eredeztethető ugyanis úgy tartja, hogy a talp pontok idegi kapcsolatban állnak az aggyal és a belső szervekkel. Ha valamelyik szervhez csatlakozó talp pontjainak megnyomása fájdalmat okoz, akkor lehetséges hogy az a szerv nem megfelelően működik, és betegség lappang a testben.
Mindemellett a megfelelő talpmasszázs pontok stimulálása által enyhíthető a migrénes fejfájás intenzitása, csökkenthető a szorongást, javítható a belső szervek működése, sőt az alvás minősége is üdvös hatást gyakorol. Fontos, hogy az isiász masszírozása céljából is jó megoldást jelenthet a talpmasszázs pontok célzott kezelése által. A talp masszírozása kiegészítő kezelésként is jól alkalmazható például stroke-ban, reumás ízületi gyulladásban, egyéb mozgásszervei betegségekben szenvedők esetében
Röviden a kezelés kiválóan alkalmas a talp pontjainak kezelésére fáradt lábak felfrissítése céljából, javítja a keringést és a végtagok rugalmasságát, miközben erősíti immunrendszert is.

Paros masszazs

A paros masszazs a masszazs fajtak azon típusa, amikor egy időben két személy (egy pár) tartózkodik a helyiségben. Bár a hagyományos páros massage is remek közös programlehetőséget kínál, a paros thai massage tényleg mesterszintre emeli a műfajt. A kezelés során a terapeuta általában olajokat, aromaterápiát használ a minél pihentetőbb és meghittebb élmény megteremtése érdekében. A legtöbb esetben kényelmes, bő ruházatban törénik, a párok egymás mellett fekszenek és értelemszerűen két terapeuta végzi a kezelést (négykezes masszász), melynek során a pár két tagja természetesen az egyéni igényeiknek legjobban megfelelő terápiát kapja – tehát egyáltalán nem az „egy méret mindenkinek” típusú kezelések közé tartozik

A páros massage előnyei igen sokrétűek. A közös élménynek köszönhetően segíti a kapcsolatteremtést, az egymásra találást, az itt és most élmények átélését - a párok tagjai gyakran eltérő ritmus mentén élik a mindennapjaikat, másban vannak, ezért a paros thai massage közös nevezőt teremthet köztük, amelyre később is szívesen emlékezhetnek vissza, mint együtt átélt élményre. A hagyományos (nem paros masszázs) eljárások üdvös hatásai, a stessz csökkentése, a váll és végtag izmok, ízületek lazítása, nyújtása, a szervezet ellenállóképességének javítása mellet kezelés következtében a jó közérzethez kapcsolódó, illetve a vonzalomért, ragaszkodásért felelős hormonok – például az oxitocin, a dopamin és a szerotonin – is nagy mennyiségben szabadulnak fel, így segítve elő az intimitás, a kapcsolódás élményének átélését. Egy szó mint száz, a páros masszázs biztosítja a masszírozás minden testet-lelket felfrissítő hatásait, miközben felejthetetlen közös programokként is szolgál.