logo
blog_img1

A csodálatos thai masszázs

A thai masszázs egy többezer éves múltra visszatekintő gyógyító eljárás, amelynek célja a test, a szellem és a lélek harmóniájának megteremtése.
 
Eredete
 
A thai masszázs többezer éves gyökerei a thai paraszti kultúrából erednek. Mára az egyik legnépszerűbb masszázs a világon. Holisztikus szellemű gyógyító eljárás, azaz célja a test, a szellem és a lélek egyensúlyának, harmóniájának megteremtése, visszaállítása. Ötvözi az akupresszúra és az indiai Árjuvéda elveit, felhasználja a jóga egyes elemeit, pozitúráit is. A legtöbb masszázstól eltérően száraz masszázs (bár létezik olajos változata is), azaz a masszőr krémek és olajok használata nélkül dolgozik, és a páciens ruhában van.
 
Az energiapályák helyreállítása
 
A keleti orvoslás elképzelése szerint testünket energiapályák hálózzák be, ezeken áramlik az energia. Akkor vagyunk egészségesek, ha ez az áramlás folyamatos, akadályoktól mentes.  Ha bármilyen ok miatt az egyensúly felborul, és blokkok keletkeznek, akkor az energia szabad áramlása nem valósul meg, ami az egyensúlyi helyzet megbomlásához, betegségekhez vezet. Thai masszázs segítségével ezek az energiablokkok feloldhatók, ami ismét egyensúlyba hozza az energiahálózatot és hosszú távon is aktiválja az öngyógyító erőket.
 
Gyakorlata
 
A többi masszázstól eltérően a thai masszázs úgynevezett száraz masszázs, azaz nem használnak hozzá semmilyen krémet vagy olajat. Nem az izmokat masszírozzák, hanem a testszerte megtalálható akupresszúrás pontokat és energiavonalakat (meridiánokat) stimulálják nyomásos technikával. Az egész testre kiterjedő masszázsnak koreográfiája van: a masszőr meghatározott sorrendben, kb. másfél óra alatt, a lábujjaktól a fejtetőig végighalad az egész testen. Nemcsak tenyérrel és ujjhegyekkel dolgozik, hanem a térdét, talpát, könyökét is használja.
 
Hatása
 
A thai masszázs jótékony hatásait szinte felsorolni is nehéz, mondhatni testünk minden porcikája felfrissül, regenerálódik.
Az első alkalmak esetleg kissé fájdalmasak is lehetnek, amíg az elzáródások fel nem oldódnak és az azt követő jótékony ellazulás be nem következik be. „Ami nem fáj, az nem is használ”, tartja sok törzsvendég. A masszázs intenzitását természetesen bármikor egyeztethetjük a masszőrrel.
 
Nézzük a sok pozitív változást:
 • A vérkeringés és ezáltal az izmok, a bőr, a kötőszövet és a belső szervek oxigénellátása is erősödik.
 • A thai masszázs fellazítja vagy eltávolítja a legmakacsabb izomblokkokat is.
 • Az ismétlődő, nyugodt, gördülékeny mozgások harmonikus kölcsönhatása, a feszültség és az ellazulás váltakozása révén elérhető a legmélyebb ellazulás állapota, ami után beindul a felépülési folyamat.
 • A belső szervekre is pozitívan hatnak a bőr-szerv reflexíveken keresztül végzett masszázsok.
 • Csökkenti a stressz tüneteit.
 • Relaxációra és regenerációra használatos. A thai masszázs alatti mély ellazulás csökkenti a stressz tüneteit, aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert. Ezáltal a vérkeringés egyre inkább a belső szervekre koncentrálódik, csökken a szívverés és az érfeszültség (vérnyomás).
 • Az ellazult állapotban a légzés lassúbbá és mélyebbé válik, ami elősegíti az öngyógyulást.
 • Thai masszázzsal az öngyógyító erők természetesen és tartósan stimulálódnak, mivel a mélyebb légzés révén a test és a belső szervek, valamint az egész test több vérhez és oxigénhez jut. 
 • A kimerültség és az energiahiány kifejezetten és tartósan javítható egy thai masszázzsal.
 • A fejfájás és a migrén is hatékonyan csökkenthető thai masszázzsal.
 • A vázizomrendszer ellazul a feszítés és nyújtás váltakozásával. Ennek eredményeként a thai masszázs hosszú távú jótékony hatással van a testtartásra, az általános fizikai állapotra.
 • Masszázs közben az ízületek forgatása hozzájárul az ízületi folyadék fokozott termeléséhez, az ízületi panaszok csökkentéséhez.
 • Azok a pozíciók, amelyekben a lábakat mozgatják vagy emelik, elősegítik a vérkeringést és a regionális nyirokelvezetést.
 
Hogyan működik a hagyományos thai masszázs orvosi és tudományos szempontból?
 
 • A kortizol (stressz hormon) szintje csökken, ami javulást okoz a tartós kortizol-felesleggel (stresszreakció) járó betegségben (például szívbetegségek, magas vérnyomást, alvászavarok). A thai masszázs a szív- és érrendszeri betegségek, a kiégési szindróma, a depresszió, az elhízás és a koncentrációs zavarok megelőzését is szolgálja.
 • A szervezetben a szerotonin (boldogsághormon) szintje megemelkedik a masszázs után. A szerotonin optimális szintje eredményezi a nyugalom, a belső béke és az elégedettség érzését. A szerotonin növekedése enyhíti a negatív érzelmi állapotokat, különösen a szorongást, az agresszivitást, a gyászt és az éhségérzetet is.
 • A thai masszázs stimulálja és aktiválja a nyirokrendszert, így a nyirok hatékonyabban keringhet a testben. Ezáltal a bomlástermékek könnyebben távoznak a sejtekből, és a kórokozók és rákos sejtek elleni védekezés is hatékonyabbá válik. A thai masszázsterápia ezen pozitív hatásai hetekig is eltarthatnak.
 
 
A thai masszázs 4 alapszabálya
 
 • A masszázst mindig a végtagokkal kell kezdeni, onnan fokozatosan haladni a törzs felé, majd vissza. Ez elősegít a „sen” energiáinak aktiválását.
 • A masszázst mindig a test legalsó részén, a lábaknál kell kezdeni és innen haladni felfelé, a fej irányába. Ez a szabály minden ázsiai gyógyító módszer alapja: segít megtisztítani és az áramlásba visszacsatornázni a megrekedt energiákat.
 • A mozdulatok sorrendje kötött: mindig a sen aktivizálásával kell kezdeni a masszázst, ezután következik az energiák mobilizálása, majd a nyújtások és feszítések. Ez a szabály az alany fokozatos (fizikai, energetikai, spirituális szempontú) bemelegítése szempontjából fontos.
 • Mindig kiegyensúlyozott masszázst kell végezni, azaz test egyik oldalán végrehajtott műveleteket a másik oldalon is el kell végezni. Fontos, hogy az egész testet meg kell dolgozni, rövid masszázs esetén is, mert csak így tudnak a test energiái egyensúlyba kerülni.  Ha például a lábakat masszírozzuk, akkor az egyensúly biztosítása érdekében a karok masszírozása is kötelező.