logo
blog_img1

Thai masszázs gyerekeknek? Igen!

Thai masszázs gyerekeknek? Igen!
 
A thai masszázs egy szelíd, holisztikus, gyógyító, regeneráló módszer – mellékhatások nélkül. Felnőtteknek, gyerekeknek, sőt babáknak is kellemes perceket nyújt.
 
Mi ez?
 
A thai masszázs az egyik legősibb gyógymód, napjainkra a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvend – nem véletlenül. A több ezer éve alkalmazott módszer a holisztikus gyógyítást valósítja meg, amely a test-lélek- szellem hármasának egyensúlyában látja az egészséges, boldog élet kulcsát. Több mint egy hagyományos masszázs, nem az izmokat dolgozza meg, hanem a test akupresszúrás pontjaira kifejtett nyomás által energiapályákat aktiválja. (A témáról bővebben itt olvashat A csodálatos thai masszázs). Hagyományos formájában száraz masszázs, azaz olaj és krémek használata nélkül végzik, és a páciens ruhában van.

száraz masszázs
 
A keleti orvoslás elképzelése szerint a testünkben lévő energiapályákon áramlik az életenergia. Ha bármilyen okból kifolyólag blokkok keletkeznek, elzárva, megakasztva az áramlást, akkor az egyensúlyi helyzetből kibillent energia a test működési zavaraihoz, betegségekhez vezethet. Thai masszázs ezeket az energia blokkokat oldja fel, egyensúlyba hozva az energiahálózatot.
Keleten minden anya újszülött kortól kezdve alkalmazza gyermekén az ősi fogásokat. Már maga a kellemes érintés is nyugtató hatással bír, de ezen túl hozzájárul a csecsemők és a gyermekek optimális testi és lelki fejlődéséhez is (A thai masszázs hatásairól itt olvashat bővebben – A csodálatos thai masszázs).
 
A gyerekek és a stressz
Sajnos a gyerekek életében is egyre nagyobb a stressz. Verekedések, veszekedések az iskolában vagy óvodában, nehéz iskolatáskák, elvárások tömkelege az iskolában, edzésen és otthon, sok ülés és kevés mozgás – mindez rányomja bélyegét a gyermek testére és lelkére. A sérülékeny immunrendszer, a rossz testtartás, a túlzott fizikai és mentális igénybevétel miatt kialakult a fej- és hátfájás, a kedvetlenség vagy feszültség csak néhány azok közül az egészségügyi és mentális zavarok közül, amelyeket a túlzott mértékű stressz számlájára írhatunk. 
 
Sok szülő nem drasztikus módon, valamilyen gyengéd módszerrel szeretne megkönnyebbülést találni gyermeke számára. A hagyományos thai masszázs is egy ilyen gyengéd, mellékhatások nélküli módszer a különféle gyermekkori betegségek, zavarok megelőzésére vagy ellensúlyozására.
 
A gyerek thai masszázs különbözik a felnőttől?
A felnőtt masszázs az akupresszúra, a lábreflexológia és a passzív jóga keveréke. A masszőr a testet erőteljesen megdolgoztatja, hajlítja és nyújtja az izmokat, amihez a kezei mellett a könyökét, térdét, lábfejét, sőt olykor a teljes testsúlyát is beveti. Gyermekeknél azonban a masszázstechnikákat gyengébb formában alkalmazzák, erőteljes markolásra, térdeplésre, teljes testes nyomásra nyilván nem kell számítani.

olaj és krémek használata nélkül végzett masszázs
 
Hogyan történik a masszázs gyerekeknél?
A masszázs a felnőtt masszázshoz hasonlóan itt is a földön, egy szivacson fekve, a babával, kisgyermekkel egy szinten, felöltözve zajlik. Csak ujjal és tenyérrel dolgozik a masszőr, viszont nincsenek erős fogások vagy nagy kimozgatások. Egy kezelés nagyjából 30 percig tart, meghatározott koreográfia szerint zajlik – a masszőr a gyermek teljes testét végignyomkodja,  a test mindkét oldalán és a végtagokon légigfutó valamennyi energiapályát ritmikusan stimulálja. Bevált módszer a masszázs végén a legkedveltebb fogás megismétlése.
A legtöbb szalon csak úgy vállal gyermekmasszázst, ha a szülő a végig jelen van. Ez a megoldás mindenki nyugalmát és biztonságát szolgálja
 
Milyen hatással lehet a thai masszázs a gyerekekre?
  • A thai masszázs az izmok lazításával, új energiák aktiválásával, felszabadításával a gyerekek testében is segítenek csökkenteni a stressz, idegesség okozta görcsöket. A masszázzsal a fej-, nyak-, váll- vagy hátfájás, valamint az izmok befeszülése és görcsössége miatt felvett helytelen testtartás is enyhíthető és leküzdhető. A thai masszázs gyermekeknél alkalmazott simogató, gyengéd formája az izomgörcsök, izomfájdalmak enyhítését, és a feszültség kialakulásának megelőzését is szolgálja.
  • A klasszikus babamasszázst idéző gyengéd, inkább simogató fogások, technikák hatására a gyermek biztonságban érzi magát, az izmok ellazulnak, vérbőség alakul ki, ami serkenti a belső szervek működését. A test ellazul, a légzés mélyebbé válik, aminek hatására a gyermek megnyugszik, megtapasztalja a belső béke és derű állapotát.
  • A simogató mozdulatoknak köszönhetően növekedési hormonok szabadulnak fel, fokozódik a keringési rendszer, a nyirokáramlás, az anyagcsere és az emésztés aktivitása. Ezáltal a masszázs erősíti a gyermek immunrendszerét és jótékony hatással van azáltalános testi-lelki fejlődésére.
  • A testi előnyök mellett a gyermek szellemi és lelki állapotára is pozitívan hat. A thai masszázs által előidézett mély ellazulás segíti a lélek feltöltődését, regenerálódását, ami az önbizalomra is pozitív hatással van.
 
Kizáró okok
Nem alkalmazható thai masszázs, ha a gyermek az alábbi állapotok valamelyikében szenved:
  • Láz,
  • bőr- vagy szívbetegség,
  • izom- vagy ízületi gyulladás,
  • reuma ill
  • túl magas vagy túl alacsony vérnyomás.
Ha aggódunk valami miatt, érdemes a masszázs előtt gyermekorvossal konzultálni.
Szülőként ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott thai masszázs szalon masszőrei jól képzett, minősített szakemberek legyenek.
 
Arra a kérdésre tehát, hogy a thai masszázs alkalmas-e gyerekeknek is, igennel válaszolhatunk, azzal a megszorítással, hogy a masszázst gyengébb, gyermekbarát formában alkalmazzák, és a gyermeknek nincs olyan betegsége, amely megakadályozza az alkalmazását.