logo
blog_img1

Miben hasonlít teljesen a thai masszázs Dunaújvárosban az autentikus távol-keleti gyakorlatokhoz?

Miben hasonlít teljesen a thai masszázs Dunaújvárosban az autentikus távol-keleti gyakorlatokhoz?

A címben feltett kérdésre, hogy miben hasonlít a thai masszázs Dunaújvárosban az autentikus thaiföldi gyakorlatokhoz képest, a válasz az, hogy nem elsősorban a masszázs szoba kialakításában, vagy abban, hogy a meleg masszázs itt is, ott is nagy népszerűségnek örvend, sem abban, hogy a meridián pontok a testen, vagy a meridián pontok a kézen az ázsiai embereknél ugyanott vannak, mint az európaiaknál. Nem, a hasonlóság nem ezekben áll, hanem speciális módszerekben, amelyeket a masszőz a masszázs szoba területén, a terápia során alkalmaz: ezek a fogások, technikák azok, amelyek unikálissá teszik a thai módszert, és amelyek lényegében ugyanazok, akkor is, ha a masszázs Dunaújvárosban vagy Budapesten, akkor is, ha Fokvárosban vagy Bangkokban található masszázs szoba területén történik. Ezen technikák két csoportba sorolhatók: az egyik halmazt a lágyszöveti masszírozás képezi, a másikat az ún. manipulációs technikák (nyomás, nyújtás, csavarás stb) jelentik. Nézzük,  mit kell tudni róluk!

A lágyszöveti masszírozás

A lágyrészmasszírozás alapja a nyomás. Ügyes alkalmazásával a terapeuta a szövetek különböző szintjeire gyakorolhat hatást, miközben fokozhatja a test energiaellátását is. A nagyobb testfelületeken – tenyéren, talpon – keresztül ható erők szétterülnek, így nem hatolnak túl mélyre. Ha azonban a terapeuta ugyanazt nagyságú nyomást a hüvelykujjával vagy a könyökével adja le, sokkal koncentráltabb és áthatóbb nyomás érhető el. Ennélfogva, akár olajos, akár tradicionális, akár hideg, akár meleg masszázsra kerül sor, a terapeuta mindig enyhe nyomással kezd, és fokozatosan növeli a leadott erő nagyságát. A lágyszöveti fogások általában következők:
 
 • Hüvelykujj által kifejtett nyomás
 • Hüvelykujj sétáltatása által kifejtett nyomás
 • Egy vagy két tenyér által (akár egyszerre, pillangó alakban) kifejtett nyomás
 • Könyök által kifejtett nyomás
 • Térd által kifejtett nyomás
 • Lábfej által kifejtett nyomás
 • Félfenék által kifejtett nyomás
 • Álló pozícióban, a lábfejen keresztül, a test tömege által kifejtett nyomás

A bőrben elhelyezkedő, nyomást érzékelő érzékszervek kellemes érzéseket keltenek, ha nagymértékű és tartós nyomásnak vannak kitéve. A túl erős, és túl hosszan tartó presszió azonban kényelmetlenségérzetet, és fájdalmat okozhat. Az energiacsatornákra gyakorolt ​​koncentrált nyomás fokozza az energiaáramlást, illetve elősegíti a csomók megszűnését az izmokat körülvevő kötőszövetekben. Ez a műveletsorozat készíti elő tulajdonképpen a vendég testét arra, hogy a következőkben bemutatott manipulációs technikák gyógyító, energiastimuláló hatása maximálisan kibontakozhasson.

A manipulációs technikák

A masszírozás kontextusában a manipulációs technikák a test egy vagy több részének többi testrészhez képesti mozgatását – pld nyújtását, csavarását - jelentik bizonyos hatások elérése érdekében. A műveletek elvégzése erőáttételt kíván. A terapeutának ezért nagy érzékenységgel kell rendelkeznie, hogy viszonylag kis erőfeszítés árán nagy hatással bíró mozgásokat érjen el. Ha a kezelő személy nem kellő szenzibilitással végzi a testrészek mozgatását, az sérüléseket okozhat. A helytelen mozdulatok által okozott megerőltetések elkerülése érdekében az a terapeutának folyamatosan tisztában kell lennie saját testtartásával és a masszírozott helyzetéhez viszonyított helyzetével. A leggyakrabban alkalmazott manipulációs technikák a következők
 
 • A test megemelése
 • A test rázása
 • A testrészek csavarása, forgatása
 • A test és a testrészek húzása, tolása

A helyesen, professzionális módon elvégzett manipulációs módszerek lényege,   hogy a terapeuta által kifejtett mozdulatok eredményeképp a vendég testrészei egy picivel jobban megnyúlnak, megemelkednek, megrázkódnak stb, mintha ezeket a mozdulatokat a kliens önmaga végezné el saját erőből. A jó szakember mindig tudja, meddig mehet el, hogy ne okozzon fájdalmat vagy sérülést a páciensnek. Ezen műveleteknek köszönhetően a vendég – sok egyéb mellett – azt fogja észrevenni, hogy a teste rugalmasabb lesz, a testrészei könnyebben mozgathatóbbá válnak. A terapeuta és a vendég közötti speciális testkapcsolatnak köszönhetően a test azon részei is megdolgozhatók így, amelyek a hagyományos masszírozási technikákkal nem feltétlenül elérhetők.