logo
blog_img1

A thai masszázs története

A thai masszázs története több ezer évre nyúlik vissza. Buddhista szerzetesek által kifejlesztett gyógyító módszer, ami az ember testét, lelkét és szellemét harmóniába, egyensúlyba hozva hozzásegít a testi-lelki egészség megőrzéséhez és helyreállításához.
 

Története

 
A thai masszázs szülőatyjaként Jivaka Kumar Bhacca buddhista orvost tisztelik, napjainkig hozzá szól a kezelés előtt elhangzó fohász. A 2550 évvel ezelőtt élt nagytudású gyógyító az akkori király, Bimbisara orvosa, valamint Buddha kortársa és barátja volt. Kórházat, később iskolát is alapított, ahol alkalmazta és tanította ezeket az – akkor még újdonságnak számító –, ismeretlen technikákat. Ő maga valószínűleg sosem hagyta el Indiát, de legendája ennek
ellenére a mai napig él.
 
A képen szöveg, fal, személy, régi láthatóAutomatikusan generált leírás

Jivaka Kumar Bhacca buddhista orvos
 
Az ősi masszázs fogásait (thai nyelven nuad phaen boran) valószínűleg vándor buddhista szerzetesek a középkorban terjesztették el Kambodzsában, Srí Lankán, Burmában, Laoszban és természetesen Thaiföldön is, ahol századokon keresztül fejlesztették, alakították, családokon belül apáról-fiúra hagyományozták.
 
A fogásait, módszereit később összegyűjtötték, lejegyezték és kolostorokban őrizték. 1767-ben burmai megszállók elfoglalták Thaiföldet és elpusztították a feljegyzések jelentős részét. A megmaradt iratokat, lll. Rama király összegyűjtette és a híres Wat Po kolostor falába, 60 kőtáblára vésette. Így maradtak fenn az energiavonalakat és -pontokat ábrázoló rajzok, amely a thai masszázs elméleti alapjait ábrázolják.
 
A képen szöveg, épület, kő, építőanyag láthatóAutomatikusan generált leírás

Gyakorlata

 
A thai masszázs kombinálja a nyomást, az izmok és ízületek átmozgatását és nyújtását. Célja, hogy felszabadítsa az energiapályák blokádjait, javítsa az életenergia áramlását, ezáltal helyreállítva a test és lélek harmóniáját, egyensúlyi állapotát.
 
Az energiaáramlást támogató helyes testtartás és a légző gyakorlatok a jóga alapjai, amelyeket a thai masszázs is átvett. A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával, különböző testhelyzetekbe igazításával igyekszik támogatni a szabad energiaáramlást. A jóga tanítása szerint a gerinc által biztosított megfelelő tartás és rugalmasság előfeltétele a gerinc mentén futó energiavezetékek akadálytalan működésének.
 
A fő hangsúly a mozgás és a légzés összhangján, összehangolásán van. Az energiavonalak mentén lassan áramló energia irányítja a masszőr mozdulatait, amelyeknek szintén lassúnak, nyugodtan ritmikusnak kell lennie. A páciens és a masszőr energiái kölcsönhatásba kerülnek, a hangsúly ezek összhangján, kiegyensúlyozásán van.
 
Ez a masszázs is tovább fejlődött a modern korban, és mára már számos stílusa létezik, beleértve a klasszikus thai masszázst, a thai olajos masszázst, a thai sport masszázst, és számos egyéb fajtáját. A thai masszázs terápiák kiválóan alkalmasak az izomfájdalmak enyhítésére, a stressz oldására, az energia áramlásának javítására, és az egészséges életmód elérésére.
 
Az ázsiai országokban a mai napig élő hagyománya van, alkalmazása a mindennapok részévé vált. Világszerte egyre több ember érdeklődik a test, a szellem és a lélek harmóniájának e nagyszerű őre iránt.
 

Thai masszázs filozófiája

 
A buddhizmus és a jóga filozófiájának talaján áll, nem csoda, hogy a test mellett a tudatra is jelentős hatást gyakorol. A hagyomány szerint kiváló módszer a buddhista tanokból ismert alábbi „négy szent tudatállapothoz” való eljutáshoz.
 
  • Metta – a vágy, hogy másnak örömet okozzunk, és a másokhoz való kedves viszonyulás képessége
  • Karma - együttérzés a szenvedőkkel, és a vágy, hogy könnyítsünk a szenvedésen
  • Mudita - az irigység csapdájának elkerülése, a képesség, hogy örüljünk más szerencséjének
  • Upekha - embertársaink objektív, előítélet és kivételezés nélkül való szemlélése.
 

Összefoglalás

 
 Története több ezeréves múltra tekint vissza, buddhista szerzetesek által alkalmazott gyógyító módszerként kezdte pályafutását. A módszer folyamatosan fejlődött, alakult az évszázadok alatt, míg elnyerte ma ismert formáját.
1997 óta a thai kormány hivatalosan is népszerűsíti a thai masszázs gyakorlását országhatáron belül és kívül egyaránt.