logo
blog_img1

Milyen fajtái vannak a thai masszázsnak?

Mire jó a thai talpmasszázs vagy thai hátmasszázs?

 
A thai masszázs egy különleges masszázs: a nyújtás, nyomás és kimozgatás kombinációjával ellazít, harmóniába hozza a testet és a lelket.
 
Ami számunkra még viszonylag új, azt Thaiföldön több mint 2500 éve gyakorolják. A thai masszázs Indiából származik, vándor szerzetesek útján került Thaiföldre. A thai masszázs különféle masszázs-, nyomás-, nyújtó- és mobilizációs technikákat kombinál a jógából származó passzív nyújtó pozíciókkal.
 

Alkalmazási területei és hatásai

 
A thai masszázs kicsit hosszabb ideig tart, mint egy normál masszázs, mivel általában a lábfejtől a fejig terjedően végzik. Átlagos időtartama körülbelül 1,5 óra, bár olykor két-három órát is igénybe vehet. Általában feszültségoldásra és fájdalomcsillapitásra használják, de hozzájárulhat a vérkeringés javításához, az izmok és ízületek mobilitásának fokozásához is. Egyes területek extra lazítása és kimozgatása érdekében léteznek a thai masszázsnak nem az egész testre, hanem csak a test egyes területeire alkalmazott változatai is. Így például a fejre, nyakra, hátra vagy lábfejre.
 

1. Thai talpmasszázs

 
A keleti orvoslás egyik alaptétele, hogy a talpon találhatóak bizonyos pontok, úgynevezett reflexzónák. Ezek az idegpályák által összeköttetésben állnak az aggyal és az egész szervezetünkkel. A hagyományos reflexológiához hasonlóan a thai talpmasszázs is a láb reflexzónáira fejti ki hatását. Ezeken keresztül hatékonyan stimulálhatók a velük összeköttetésben álló testtájak és szervek. A reflexológia azon az elméleten alapul, hogy a talp egyfajta térkép, az egész testünk lenyomata. Ennek különböző területei, úgynevezett reflexzónái az idegpályák által szoros összeköttetésben állnak az aggyal és egyes szerveinkkel.
 

 
Az adott területre kifejtett nyomás, dörzsölés segítségével az egész test működése pozitívan befolyásható. Ez alapján talpmasszázzsal hatékonyan serkenthető például a vérkeringés, annak minden pozitív hozadékával együtt. Képes enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a feszültséget, vagy feloldani az energiarendszerben keletkezett elzáródásokat. A témáról bővebben itt olvashat.
 
A thai talpmasszázs menete önálló kezelésként terapeutától függően eltérő lehet. A masszőr a hüvelykujja mellett egy speciális fa pálcát is használ a reflexpontok stimulálására. A talpon, a sarkon, a láb hátsó részén és a lábujjakon dolgozik a masszőr. A lábfejet nyújtja, a különböző reflexpontokat és energiavonalakat a hüvelykujjával, a kézfejével és az említett fapálcával stimulálja.
 
A masszázs során alkalmazott technikák segítenek elérni a szervezetünk egyensúlyi állapotát, amely hosszú távon életünk kiegyensúlyozottságának is az alapja.
További előnye, hogy azok számára is jó lehetőség a regenerálódásra, felfrissülésre, akik idegenkednek a teljes testmasszázs során elengedhetetlen szorosabb fizikai kontaktustól.
 

2. Thai hátmasszázs

 
A legtöbb masszázzsal ellentétben a klasszikus thai hátmasszázs során sem használnak masszázsolajat. A masszázs felöltözve zajlik, többnyire egy padlóra helyezett matracon. Itt is a teljes testmasszázs során alkalmazott különféle nyújtó- és nyomástechnikákat használják. Ezt kiegészítik, kombinálják akupresszúrával és passzív jógával (a test jógapozíciókba helyezésével).
 
A hátmasszázs részét képezi az ízületek gyengéd nyújtása is. Ennek során a páciens egy megfelelő pozícióba kerül, amelyet a masszőr testsúlyának használatával tetszés szerint tud kitartani vagy megváltoztatni. Egyes pozíciók a jógából származnak, viszont a hátmasszázs során a páciens csak „alanyként” van jelen, anélkül, hogy aktívan részt venne a mozgásban. Az ülő életmód miatt sokan szenvednek krónikus hátfájástól, számukra a thai masszázs kifejezetten ajánlott, mivel hatékonyan oldja a feszültséget és fájdalmat.
 

3. Thai fejmasszázs

 
A thai fejmasszázs fontos része a thai teljes testmasszázsnak, amelyet általában egy teljes testkezelés végén végeznek. Ebben a fej, a halánték és a nyak területét dolgozzák meg, bár adott esetben a felsőtest és a vállak is bevonhatók a kezelésbe. Akárcsak a hátmasszázs, úgy a fejmasszázs is kényelmes ruházatban, a padlón lévő szőnyegen, matracon történik. A különféle nyújtó- és nyomástechnikák alkalmazása miatt túlnyomó részt ülve.
 
A képen személy, beltéri láthatóAutomatikusan generált leírás
 
Sokan igénylik célzottan a nyak területének masszírozását, amellyel jó enyhíthető például a fejfájás, a migrén, a nyaki merevség és zsibbadás.
A kezelés végére a fej és környékének izmai kifejezetten ellazulnak. Ezért a thai fejmasszázst elsősorban fej- és nyakfájdalmak, migrén, általános feszültség, állkapocs- és szemfájdalmak kezelésére (és megelőzésére) használják.
 
Bármelyik masszázsfajtát választja is, teste és egészsége bizonyosan hálás lesz a törődésért!