logo
blog_img1

A hagyományos thai masszázs 6 tudományosan bizonyított előnye

A thai masszázs már több mint 2500 éve létezik. Az eredetileg Indiából származó, gyógyító művészetnek tekintett hagyományos thai masszázs az ájurvédikus és a hagyományos kínai orvoslás elemeit egyaránt alkalmazza.

A masszázs szó hallatán a nyugati ember egy masszázságyon képzeli el magát, ahol a masszőr olajat ken a testére és gyúrja az izmait. A hagyományos thai masszázs nem ilyen.

 

A képen személy láthatóAutomatikusan generált leírás
A hagyományos thai masszázs felöltözve zajlik

 

A páciens teljesen felöltözve fekszik egy padlóra helyezett matracon. A terapeuta nyújtó, húzó és ringató technikákat alkalmaz a feszültség oldására, a rugalmasság és a keringés javítására. Ez a hagyományos thai masszázs. A legtöbb szalon azonban kínál olajos thai masszázst is, ami hasonló ahhoz, mint ami a nyugati ember fejében a masszázsról él.

Tudományos alapja

A néha asszisztált jógának is nevezett hagyományos thai masszázs a test energiaáramlásának javítására összpontosít. A testünkben zajló energiaáramlás létét az orvostudomány is elismeri. Az emberi testben energiafolyamatok zajlanak, mint például a sejtlégzés, az anyagcsere, az idegi impulzusok továbbítása, a szívverés és a véráramlás. Ezek mind energiafolyamatok, amelyek által elektromos impulzusok és áramlások keletkeznek a testünkben, amelyek műszerekkel (pl. EKG, EEG, EMG) is mérhetők.

Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a hagyományos thai masszázs tudományosan bizonyított előnyeit és azt, hogy mire számíthat, ha ezt a masszázstípust választjuk.

Milyen előnyei vannak?

A thai masszázsnak számos előnyös hatását megtapasztalhatjuk, és ezek közül sokat tanulmányok is alátámasztanak.

Íme hat olyan hatás, amelyet tanulmányokkal bizonyítottak:

1. Csillapítja a fejfájást

Ha migréntől vagy tenziós fejfájástól szenvedsz, a hagyományos thai masszázs segíthet enyhíteni a tüneteket.

Számos, krónikus fejfájásban szenvedő beteg bevonásával végzett kisebb tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a thai masszázs csökkentette a migrén és a fejfájás intenzitását.

2. Enyhíti a hátfájást

A thai masszázs hatékony, nem gyógyszeres eszköz lehet a hátfájás enyhítésére.

A thaiföldi Trusted Source kutatói a thai masszázs hatásait vizsgálták egy 120 fős, nem specifikus hátfájdalmakkal küzdő emberekből álló csoporton. A tesztcsoport felét thai masszázzsal kezelték, a többit egyéb konzervatív kezelési technikákkal, például ízületi kimozgatással, melegpakolásokkal és a fájdalmas területek kézi nyújtásával.

Mindkét csoportot heti két kezelést kapott 4 héten keresztül, és mindkét csoport tagjai a fájdalom jelentős csillapodásáról számoltak be.

Más tanulmányok is azt találták, hogy a thai masszázs csökkenti a hát felső részén található trigger pontokhoz – feszes, fájdalmas izomcsoportokhoz – kapcsolódó hátfájást.

3. Az ízületi merevség és fájdalom enyhítése

A thai masszázs javíthatja a fájó és merev ízületek működését.

Egy tanulmányban a Trusted Source kutatói a thai masszázs bot gyakorlatokkal kombinált hatásait vizsgálták térdízületi gyulladásban szenvedő alanyokon. A kutatók azt találták, hogy a 8 hetes program után a vizsgálat résztvevői kevesebb fájdalomról számoltak be, és mozgásuk is könnyebbé vált.

Egy másik vizsgálatban 60 térdízületi osteoarthritisben szenvedő beteg vett részt. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a háromhetes thai masszázs ugyanolyan fájdalomcsillapítást nyújtott, mint három hét Ibuprofen kúra.

4. Növeli a rugalmasságot és a mozgási tartományt

Ha a mozgásterjedelem korlátozottsága vagy az izmok merevsége gátolják a sportteljesítményt, vagy megnehezítik a mozgást, a thai masszázs segítségével leküzdheted ezeket a problémákat.

Harmincnégy futballista vett részt egy kísérletben, amely a thai masszázs sportteljesítményre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. 10 nap alatt háromszor részesültek kezelésben, ami után a futballisták jelentősen jobb teljesítményt nyújtottak az ülő- és nyújtógyakorlatok végrehajtásában.

A kutatók azt feltételezik, hogy a növekvő mozgástartomány a thai masszázsnak köszönhető, amely javítja a véráramlást és az izmok oxigénellátását. Ez viszont segíthet a fájdalom enyhítésében és az izomtapadások csökkentésében.

5. Enyhíti a szorongást

A masszázsterápia egyik legvonzóbb aspektusa, hogy általa eljuthatunk a sokak által áhított nyugalom és ellazulás állapotába. Egy 2015-ös, egészséges résztvevőket vizsgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a thai masszázs hatékonyabb a stressz csökkentésében, mint az egyszerű pihenés. A kutatók azt találták, hogy a thai masszázs jelentősen csökkenti a nyálban lévő bizonyos stresszmarker, az úgynevezett sAA szintjét.

Bár a thai masszázs energikusabb, mint a masszázsterápia más formái, nyugtató és szorongáscsökkentő hatása kiemelkedő.

6. Élénkíti a lelket és a testet

Ez a masszázs a teljes testet érintő mozgássorokat foglal magában, amelyek közül sok hasonló a jógához. Emiatt sokan arról számolnak be, hogy nem csak kipihenten, de felfrissülve hagyják el a masszázsszalont.

Egy tanulmányban a kutatók összehasonlították a thai és a svéd masszázs fáradt emberekre kifejtett hatását. Az eredmények szerint mindkét masszázstechnika enyhíti a fáradtság és az alacsony energiaszint tüneteit a stressz csökkentése, az izomfájdalom enyhítése útján. A svéd masszázs azonban erősebb relaxáló hatást fejt ki, és inkább a minőség alvást segíti elő, míg a thai masszázs inkább energizáló, fiatalító és mentálisan serkentő hatással bír.

Nem szükséges azonban tanulmányokra várnod! Próbáld ki még ma a tradícionális thai masszázst, tapasztald meg a saját testeden annak nyugtató, stresszoldó hatásait!

Milyen technikákat alkalmaznak?

·         A hagyományos thai masszázs során a szakképzett masszőrök a kezüket, hüvelykujjukat, könyöküket, alkarjukat és néha még a térdüket, lábfejüket is használják az izomfeszültség oldására.

·         Az energiaáramlás növelése érdekében a terapeuta jógaszerű pozíciókba mozgatja a testet, és különféle módokon húzza és ringatja.

·         A thai masszázs ugyanis azon az elgondoláson alapszik, hogy az energia a testben előre látható vonalakon vagy utakon mozog, amelyeket sens néven ismerünk.

·         A nyújtás, a mozgás és a nyomás kombinációja különbözteti meg a thai masszázst a többi masszázstípustól.

Kinek fog tetszeni?

A thai masszázs jó választás lehet számodra, ha egy aktívabb típusú masszázsra vágysz, ahol a masszázs közben nem csak passzívan fekszel, hanem mozogsz és részt veszel a folyamatban.

Hogy zajlik pontosan?

·         A thai masszázshoz viselheted a saját ruhádat, valamilyen laza, kényelmes öltözéket, amely végig rajtad marad.

·         Általában egy szőnyegen vagy szivacson fekszel a padlón, nem asztalon. A terapeuta a teljes testét és annak súlyát is használja a masszázs során.

·         A svéd masszázzsal ellentétben nem használnak olajat, és az izmokat általában nem gyúrják. Ehelyett a terapeuta a kezét, hüvelykujját, könyökét és térdét használja a különböző testrészek nyújtására, húzására és ringatására. Még rád is ülhetnek, hogy meghatározott pozíciókba feszítsenek.

·         Ha ezek a mozdulatok fájnak vagy kellemetlenek, szólj a terapeutának, hogy csökkenthesse a nyomás és nyújtás intenzitását.

Kinek nem ajánlott?

·         Ha valamilyen sérülésed van, műtéted volt, vagy tested bármely része különösen érzékeny, erről feltétlenül tájékoztasd a masszőrt a kezelés megkezdése előtt.

·         Mivel a thai masszázs mélyreható hatással van a keringési rendszerre, mindenképpen konzultálj orvossal előzetesen, ha korábban ilyen problémád volt.

·         Különösen ajánlott a tájékozódás magas vérnyomás, csontritkulás, kardiovaszkuláris és neurológiai betegségek esetén. A terhesség ideje alatt és rákos megbetegedések esetén sem javallott a thai masszázs alkalmazása.

Összefoglalás

A thai masszázs egy ősi egészségmegőrző módszer, amelynek számos már tudományosan is bizonyított előnye van. Csökkentheti a fejfájás súlyosságát, enyhítheti a derék- és ízületi fájdalmakat, javíthatja a mobilitást, csillapíthatja a szorongásokat, valamint energizálja testet és az elmét.

Ez nem passzív kezelés, a terapeuta jógaszerű pózokba rendezi a tested, miközben az izmok feszültségén is dolgozik.

A thai masszázs sem mindenkinek való. Ha egészségügyi problémáid vannak vagy voltak, egyeztess az orvosoddal, mielőtt masszőrhöz fordulnál.

Masszázs után ajánlott a pihenés és a fokozott folyadékpótlás.